Wat is waterzijdig inregelen en waarom is dit zo belangrijk?

Waterzijdig inregelen zorgt voor een lager gasverbruik (ca. 10% tot 15%) en een gelijkmatige opwarming van een gebouw. Het waterzijdig inregelen zou voor elke CV uitgevoerd moeten worden. Of het nu gaat om radiatoren, vloerverwarming of stadsverwarming. Maar helaas wordt er nauwelijks waterzijdig ingeregeld. Er is veelal te weinig kennis aanwezig. En dat is jammer, want hiermee kan veel worden bespaard.

Om uitleg te geven gaan we gemakshalve even uit van een situatie met radiatoren en een CV-ketel. De CV-ketel verwarmt het water en pompt het door het gebouw. Het water kiest de weg van de minste weerstand. Dit betekent dat de radiator die dichtbij de CV-ketel staat verhoudingsgewijs meer water krijgt dan een radiator die ver van de CV-ketel staat. Het gevolg is dat de radiator dichtbij de CV-ketel z'n warmte niet kwijt kan en de radiator ver van de CV-ketel nauwelijks de kans krijgt om op te warmen. Voor deze ruimte is de situatie het slechtst, deze zal namelijk tijdens kou nauwelijks op te warmen zijn.

De oplossing: waterzijdig inregelen!

Het waterzijdig inregelen betekent het instellen van de doorstroomhoeveelheid van elke radiator.  Het betekent dat de radiator dichtbij de CV-ketel 'geknepen' wordt. De radiator ver van de ketel krijgt hierdoor meer water. Met waterzijdig inregelen ontstaat er uiteindelijk een situatie dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt en netjes gelijkmatig afkoelt. Dit zorgt voor een gelijkmatige opwarming van het gehele gebouw.

Dit proces zal een flinke gasbesparing voor u opleveren. Dit heeft twee redenen:

1. Door waterzijdig in te regelen is de retourtemperatuur van alle radiatoren min of meer gelijk. Dit zorgt ervoor dat er minder pieken en dalen in de CV-retourtemperatuur zijn zodat de ketel minder start en stops heeft.

2. Door waterzijdig in te regelen kan de CV-watertemperatuur naar beneden bijgesteld worden (instelling op de CV-ketel). Daardoor wordt het gebouw verwarmd met minder warmte. Dat vetrbruikt minder gas. Voor HR-ketels heeft dat nog een extra voordeel omdat de CV-ketel dan onder het zogenaamde condensatietemperatuur kan werken. Dit levert een extra rendement op.

Teeninga Service kan u hiermee volledig van dienst zijn. Met vakkundige diploma's en vele jaren ervaring op dit gebied is uw besparing al geregeld met 1 telefoontje! 

Neemt u gerust contact met mij op, ik sta u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden. Ook geef ik u graag advies of een vrijblijvende offerte.